5 ayrı ülkeden gelerek İstanbul'da buluştular

5 ayrı ülkeden gelerek İstanbul

5 ayrı ülkeden gelerek İstanbul'da buluştular

İstanbul Küçükçekmece Orhan Cemal Fersoy Anadolu Lisesi "Bilgi ve Medya Okuryazarlığı" Projesi Erasmus+  KA220 Stratejik Ortaklıklar kapsamında  İzlanda, İtalya, Letonya, Hırvatistan, Portekiz’den gelen Öğretmen ve öğrenciler ile İstanbul’da buluştu.

Orhan Cemal Fersoy Anadolu Lisesinin ortak olduğu Erasmus+ "Media and lnformation Literacy: Learning to think critically " adlı projenin 4. toplantısı İstanbul'da gerçekleşti. Toplantıya İzlanda, Hırvatistan, İtalya, Letonya ve Portekiz'den gelen 24 öğrenci ve 14 öğretmen katıldı.

İstanbul'da  proje kapsamında gelen 24 yabancı öğrenci ile 23 Orhan Cemal Fersoy Anadolu lisesi  öğrencisi toplam 47 öğrenciye  misafir ülke öğretmenleri tarafından planlanan ders planları  doğrultusunda dersler, atölye çalışmaları yapıldı. Projenin Türkiye hareketliliği için 

1) Çevrimiçi saldırganlık ve siber zorbalık (Letonya)

2)Çevrimiçi yabancılar (Hırvatistan Gimnazjija Sesvete)

3)Medya mesajlarında semboller (Portekiz)

4)Logo incelemesi (Hırvatistan Gimnazjija Trovacka Skola)

5)Medya iknası, beden imajı ve cinsiyet klişeleri (İzlanda)

6)Medya şiddeti ve rol modelleri (İtalya) 

Tüm öğrenciler "Sosyal medya dünyayı olumlu ya da olumsuz yönde değiştirdi mi?" konulu bir  münazaraya katıldılar . 

Projeye katılan öğrenci ve öğretmenler proje aktiviteleri kapsamında Kadir Has üniversitesini ziyaret ederek,  Dr. Aylin Sunam "Yeni Medya" bölümü başkanı tarafından sunulan "Dijital Medya Okuryazarlığı ve Yeni Medya" konulu sunuma katıldılar.

2007 yılında ziyarete açılan Rezan Has Müzesi, Neolitik Dönem’den Selçuklu Dönemi’ne kadar geniş bir zaman dilimini kapsayan arkeolojik eserler koleksiyonu gördüler. Türkiye’nin ilk dünyanın 4. basın müzesinde teknolojinin geçirdiği değişiklikleri, taş baskı örnekleri, düz baskı makinesi, prova tezgâhları,  eski daktiloları ve Türk basın hayatında iz bırakmış gazetecilerin anı eşyaları bölümü ziyaret ettiler.1884 yılında kurulan ve Türkiye'nin ilk milli derleme kütüphanesi, yerli ve yabancı araştırmacıların kullandığı araştırma kütüphanesi olan Beyazıt kütüphanesini,  200 yıla yaklaşan tarihi bina içerisinde Türkiye'nin en geniş kapsamlı sinema müzesini ziyaret ederek, Türk ve dünya sinema tarihini öğrendiler. Dijital sinemayı kullanarak bir filmin içinde olmayı deneyimlediler. Star Wars fan sergisini gezdiler. Türk sinemasının hafıza havuzunu gördüler. Deniz seviyesinden 587 metre yüksekliğiyle İstanbul’un en yüksek yapısı olan, radyo ve televizyon için çok önemli olan, Dünya'da, 100 radyo kanalının aynı anda frekansları birbirine karışmadan ve birbirlerini engellemeden yayın yapabildiği Çamlıca kulesini (Radyo ve TV kulesi) ziyaret ettiler. 

Kültürel aktiviteler kapsamında Dolmabahçe Sarayını, Yerebatan Sarnıcını, Sultanahmet Camisini, Süleymaniye Camisini, Ayasofya Camisini, Kapalı Çarşıyı, Mısır Çarşısını, Galata Kulesini, İstiklal Caddesini gezdiler. Orhan Cemaş Fersoy Anadolu Lisesi öğrencileri ayrıca bu proje ile İngilizcelerini geliştirme, problem çözme yaratıcılık, eleştirel düşünme, takım çalışması, bilgi ve iletişim teknolojilerini, sosyal becerilerini geliştirme fırsatı buldular. Avrupa vatandaşı olmayı, farklı kültürleri tanıma ve kendi milli kültürümüzü tanıtma fırsatı yakaladılar.


Haber Kaynak : Afyon Ses